Népszabadság: EK môže navrhnúť pozastavenie eurofondov pre Maďarsko

20.02.2012 Celý región

Budapešť 20. februára (TASR) – Od vstupu do Európskej únie (EÚ) je deficit štátneho rozpočtu Maďarska stále nad predpísanou hranicou únie. Jednorazové opatrenia nedokážu trvalo zmeniť tento stav, preto EÚ tento týždeň zrejme navrhne, aby bolo pozastavené vyplácanie z eurofondov. Uvádza to internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság odvolávajúc sa na nemenované zdroje z Európskej komisie (EK).

Pre budúci rok to môže znamenať výpadok stoviek miliárd forintov. EK s veľkou pravdepodobnosťou v stredu navrhne čiastočné alebo úplné pozastavenie poskytovania podpôr z eurofondov pre nadmerný deficit v Maďarsku.

Koncom januára ministri financií potvrdili komisii hodnotenie, podľa ktorého Maďarsko nezohľadnilo odporúčania z roku 2009 a neprijalo dostatočné opatrenia v záujme trvalého dodržania trojpercentnej hranice deficitu.

Pozastavenie sa bude môcť týkať až nastávajúceho rozpočtového roka. Podľa určitých prepočtov v roku 2013 výška pozastavenej podpory môže dosiahnuť 1,714 miliardy eur, informuje Népszabadság.
 

Vyberte región